Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Střípky z května

Jaro plné soutěží                                    

I letošní jaro je ve znamení soutěží, kde si žáci měří síly se svými vrstevníky a ukazují, co se za rok naučili. Těší se ze získaných cen a odměnou jsou jim i diplomy, které mají vystavené ve škole, kde jim připomínají krásné chvilky vítězství. Jedno jméno se může vyskytnout na diplomech i několikrát, protože někteří žáci jsou opravdu dobří i ve více oborech.

  1. dubna se konala Botanická soutěž v Chotěboři okresní kolo. Soupeři nám byli žáci ze Základní školy a Praktické školy U Trojice z Havlíčkova Brodu. Soutěžilo se ve třech kategoriích podle věku v poznávání 60 rostlin a stromů živých, popř. z herbáře nebo z obrázku. Pro nás nejúspěšnější byly dvě kategorie. V 1. kategorii nejmladších žáků obsadil Tomáš Leffler 1. místo a Michael Henzl 2. místo. Ve 3. kategorii nejstarších žáků byl Michal Pavlíček opět na krásném 1. místě a zopakoval vítězství z předchozích ročníků. Všichni soutěžící podali výborné výkony a patří jim velké blahopřání a pochvala!

           

  1. dubna se konalo krajské kolo recitační soutěže „ Já a básnička“ ve Velkém Meziříčí. Ve velké konkurenci 32 recitátorů se náš žák z 9. ročníku Jan Pelouch ve své kategorii umístil na krásném druhém místě a vedle diplomu a dárků si přivezl i bohatou zkušenost z vystoupení před publikem.

         

Souběžně s recitační soutěží se konalo okresní kolo atletického čtyřboje. Tentokrát naši sportovci odjeli do Havlíčkova Brodu. Opět nezklamali – nejlepším sportovcem celého čtyřboje a suverénně první místo obsadil náš žák Justin Bílý. Ve všech disciplínách uspěl na výbornou. Soutěžilo se ve čtyřech disciplínách: běh na 60m, chlapci 1500m, dívky 800m, hod kriketovým míčkem a skok do dálky. Všechny uvedené disciplíny vyžadují delší přípravu a trénink, a protože letošní jaro tréninku venku moc nepřeje, je stále poměrně chladno, o to cennější je toto vítězství. A vzhledem k úspěchům ostatních našich  reprezentantů nás čeká 30. května krajské kolo ve Velkém Meziříčí, kterého se zúčastní Justin Bílý, Samuel Pavlík a z děvčat Vanesa Laštovičková, Eliška Zelená. Tak držíme palce!

   Všem soutěžícím patří naše velké blahopřání. Zaslouží si i poděkování a pochvalu za úspěšnou reprezentaci školy!

             

 Integrovaný záchranný systém

 Velmi pěkný program pro nás připravily dvě složky integrovaného záchranného systému. Nejdříve besedovali, vysvětlovali a velmi poutavým způsobem žákům přiblížili práci záchranářů odborníci ze Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. Nejvíce se žákům líbilo konkrétně si vyzkoušet skoro všechny úkony, o kterých si povídali. Seznámili se i s technikou, která je velice důležitá při jejich práci. Se zaujetím poslouchali i příhody, které se dají při záchraně životů zažít.

 Další zastoupenou složkou na besedě se žáky byli odborníci z Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. Jejich poutavé vyprávění o všem co předchází výjezdu hasičů, si žáci vyslechli se zaujetím. Na konkrétních příkladech s použitím obrázků si vyzkoušeli dané situace hodnotit, ale hlavně je správně vyřešit. Na závěr si žáci měli možnost vyzkoušet oblečení hasičů, které je nezbytné při jejich zásahu a boji s ohněm. Klobouk dolů – tolik kilogramů navíc!