Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Střípky z listopadu

Africká kultura do škol

            V minulém školním roce, konkrétně v květnu 2022, celá naše škola prožila netradiční projektový den „Putování po Gambii“, který pro nás připravila paní Hana Nováková. Ta strávila v této africké zemi 10 dní a díky jejímu poutavému vyprávění a aktivitám jsme měli možnost se seznámit se životem tamních obyvatel.

            V listopadu letošního školního roku jsme navázali na předchozí projekt dalším, a to s názvem „Africká kultura do škol“. Tentokrát ale paní lektorka nepřijela sama, ale součástí její návštěvy byl i doprovod v podobě původního obyvatele státu Gambie pana Akasa Badjie. Ten se narodil ve velmi chudé vesnici Sanjang, kde místní obyvatelé mluví dialektem jola. Aby se všichni lidé domluvili (v Gambii běžně hovoří osmi různými dialekty), tak se děti od první třídy učí povinně angličtinu, která je i úředním jazykem.

            Na začátku nás pan Akasa seznámil s tím, co vůbec znamená jeho jméno, česky je to „výborně“. V České republice žije už 10 let díky své české manželce, se kterou se potkal v Gambii. Jeho civilní zaměstnání je v autoservisu, přivydělává si i jako taxikář. Ve zbývajícím čase pořádá workshopy po celé republice, v nichž učí hru na dunduny a africké tance.

            Tělocvična naší školy se proměnila v hudební a taneční parket. Každou vyučovací hodinu se jedna třída zúčastnila workshopu. Na úvod se seznámili s tím, že každý pohyb v tanci vyjadřuje činnost, kterou lidé v Gambii dělají během dne (např. nošení vody na hlavě, setí plodin, zalévání, odhánění opic či slonů, kteří ničí úrodu,…). Děti si vyzkoušely hru na bubny, hrály sólově i ve skupině, v závěru dokázaly vybubnovat například své jméno. Samotný tanec vtáhl do kola i pedagogy a závěrečná hra pana Akasiho byla pro všechny nezapomenutelným zážitkem.