Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Střípky z října

Geopark Železné hory

     Geopark Železné hory leží převážně v Pardubickém kraji, ale oblast kolem Ždírce nad Doubravou a Chotěboře zasahuje i do Kraje Vysočina. Přibližně z jedné třetiny je území tvořeno Chráněnou krajinnou oblastí Železné hory. Oblast geoparku je rájem pro pěší turistiku a cykloturistiku. Vedle toho je zde i několik desítek kilometrů koňských jezdeckých stezek a v zimě též značených běžkařských tras. Z geologického pohledu je území Železných hor obsáhlou učebnicí geologie. Ve více než 600 milionů let dlouhé historii zde vznikla řada geologických jevů. V geoparku je vyznačeno 80 významných geologických lokalit často v kombinaci se zajímavými památkami.

        O tom se přesvědčili i naši žáci, kdy jsme se vydali na exkurzi do geoparku v lokalitách Rabštejnská Lhota, Deblov, Nasavrky a Ctětín s poutavým výkladem průvodce. Cesta přírodou byla nádherná možná i proto, že nám přálo počasí. Celé dopoledne panovalo krásné  počasí  se sluníčkem bez studeného větru. Opravdu jsme si celou exkurzi užili.

        Viděli jsme mnoho zajímavých věcí. Prošli jsme si naučnou stezku v Deblově a navštívili kamenolom ve Ctětíně, kde právě u zvláštního stroje pracoval dělník a z velkého kusu kamene se pod jeho rukama krájely dlažební kostky jako krajíce chleba. To pro nás byl zvláštní zážitek.

         Moc se nám poutavá exkurze líbila a v budoucnu se těšíme na další její pokračování  v Geoparku Železné hory.

Záložka do knihy spája školy

           Naše škola se zapojila do 13. ročníku česko-slovenského projektu  Záložka do knihy spojuje školy =  Záložka do knihy spája školy. Špeciálna základná škola Svit je naší novou partnerskou školou ze Slovenské republiky.

V rámci prvního kontaktu si žáci se svými „spolužáky“ na Slovensku vyměnili záložky vlastnoručně vyrobené. Vzhledem k tomu, že se v rámci školního vzdělávacího programu  učíme slovenský jazyk, na komunikaci v tomto jazyce se velmi těšíme. Určitě se dozvíme i něco nového o Slovensku, o jejich zvycích, jídlech, tradicích a v neposlední řadě i výuce v jejich školách. Stali se našimi novými přáteli.