Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Střípky z února

Pomáháme zvířatům

            Zimní měsíce jsou pro volně žijící zvířata nejnáročnějším obdobím v roce, neboť ta, která neuléhají k zimnímu spánku, jsou odkázána na svoje schopnosti si najít potravu sama či na dobrosrdečnost lidí, kteří jsou ochotní je přikrmovat. Mezi důležité oblasti zájmu naší školy patří ekologické aktivity v rámci environmentální výchovy, a tak se i my snažíme zvířatům v tomto nelehkém období pomoct.

            V únoru jsme již po několikáté navštívili krmelec v remízku U Vojenského kříže v doprovodu zkušeného odborníka, zástupce režijní honitby Statku Doubravka panem Jaromírem Muniou. Jeho celoživotním koníčkem je les, příroda, péče o lesní zvěř a vše, co souvisí s myslivostí. Dopolední výuka byla zcela v jeho režii, velkým pomocníkem mu byl drsnosrstý jezevčík.

            Na úvod jsme se seznámili s mysliveckým slangem, měli jsme možnost potěžkat si zvířecí trofeje, získat mnoho zajímavých informací z oblasti lesa a lesní zvěře. Chlapce nejvíce zaujaly lovecké zbraně a různé druhy střeliva, letos měli možnost si zaměřit zbraní na cíl a dokonce nám pan Munia ukázal skutečný výstřel. Závěrečná soutěž formou pracovního listu prověřila u žáků vědomosti, které během besedy získali.  A jaké úkoly na žáky čekaly? Poznávání zvířecích stop, otázky týkající se správného přikrmování zvěře a spousta dalších zaměřených na les a přírodu. Za správné splnění testu byli žáci odměněni diplomem. Tato interaktivní beseda příjemně zakončila netradiční venkovní výuku. Nezapomněli jsme zvěři přinést sušené pečivo, kaštany, ovoce a zeleninu, které jsme pečlivě uložili do krmelce. Děkujeme panu Muniovi za příjemné zpestření výuky, dozvěděli jsme se opět mnoho nových a zajímavých informací.

             A protože zvířata nás obklopují i v okolí školy, rozhodli jsme se v rámci předmětu pracovní výchova k výrobě krmítek pro ptáky do naší přírodní zahrady. Ačkoliv letošní zima je mírná, ptačí kamarádi nepohrdli nějakou dobrotou v nových krmítkách.

Zimní hry v nezimě?

Ačkoliv letošní zima zimním sportům moc nepřála díky svým nečekaně vysokým teplotám, my jsme se zúčastnili Osmnáctých zimních her pro Radost v Kolíně, které se konaly 20. února 2020. Naším úkolem před samotnou účastí bylo vyrobit z libovolného materiálu originální lyže dle vlastní fantazie, které následně hodnotila odborná porota. Dále si každý účastník měl přivézt 3 papírové koule pro velkou zimní bitvu.

Brzy ráno 20. února se skupinka odvážných sportovců vydala vlakem na místo konání, jímž se stala sportovní hala v Kolíně. Nejprve probíhala prezence jednotlivých účastníků, následovalo slavnostní zahájení a mohlo se začít. Soutěžící byli rozděleni do smíšených družstev a plnili nejrůznější sportovní úkoly přiměřené jejich postižení a zdravotnímu stavu. Jednotlivé disciplíny, mezi které patřilo například lyžování ve dvojicích, závody psího spřežení na sáňkách, stavění sněhuláků či iglú, byly zaměřeny na procvičení hrubé a jemné motoriky, obratnosti a spolupráci v kolektivu. Během celého sportovního dopoledne jsme měli zajištěno bohaté občerstvení od studentů praktické školy, zpestřením pro nás bylo vystoupení hudební skupiny Maturanti Kolín z Praktické školy dvouleté v Kolíně. Povzbuzování k našim výkonům měl na starosti maskot Dráček, přítomný byl i lékař v převleku, který nás díky velké injekční stříkačce „očkoval“ dobrou náladou.

Na závěr proběhlo vyhlášení nejoriginálnějších lyží, z něhož jsme si zcela nečekaně přivezli zlatou medaili, ale všechny výrobky byly velice zdařilé a pak konečně nadešla ta všemi velmi očekávaná zimní bitva, v které jsme vypotili poslední zbytky svých fyzických sil.

Unavení, ale plni zážitků jsme sedali do vlaku a vraceli se zpět do Chotěboře s pocitem, že i my žáci s handicapem si můžeme sportovní zážitky užít dosyta. Děkujeme organizátorům za zdařilou akci a těšíme se na další setkání!

Masopust na vlastní kůži

Masopust, to je období mezi svátkem Tří králů a Popeleční středou, jehož původ můžeme hledat u starých Slovanů ještě v předkřesťanské době, kdy lidé slavili konec zimy. Samotné slovo odkazuje na hodování mezi dvěma postními dobami. Poslední tři dny, tedy masopustní neděle, pondělí a úterý se konají různé rituální úkony, průvody masek, scénické výstupy a taneční zábavy. I my díky tomu, že region Hlinsko se nachází nedaleko od nás, jsme si naplánovali výlet na masopustní průvod.

25. února jsme se vydali do Betléma v Hlinsku, kde se nachází samotná Expozice masopustních obchůzek a masek, která je zapsána na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Ačkoliv mělo právě v tento den probíhat rozloučení s masopustem a my se těšili na masopustní průvod dětí, po příjezdu do Hlinska jsme se dozvěděli, že z důvodu nepříznivého počasí byl průvod zrušen. Vzápětí nám byl nabídnut alternativní program v podobě komentované prohlídky jednotlivých roubenek. Touto cestou děkujeme za ochotu a obětavost paní PhDr. Magdě Křivanové, díky které jsme si mohli prohlédnout samotné kostýmy a masky typické pro masopust, stejně tak se dozvědět mnoho zajímavých informací o tom, jak žili naši předci a seznámit se s řemesly, která už dnes neexistují.