Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci

Střípky z prosince

ADVENT V NAŠÍ ŠKOLE

            Advent – to je období příprav, chystání se a těšení na Vánoce. U nás ve škole byl advent plný zajímavých činností nejen pro ostatní žáky, ale i pro veřejnost, aby mohla posoudit, jak jsme šikovní.

První adventní neděle připadající na 1. prosince už je tradičně spjatá s rozsvěcením vánočního stromečku na náměstí. Letošních chotěbořských Vánoc u kašny jsme se aktivně zúčastnili díky hudebně-dramatickému kroužku, který zde měl vystoupení inspirované pohádkou Zimní víla, jeden z našich žáků Vojta Fidra zazpíval a zabubnoval píseň od Janka Ledeckého „Ryba rybě“ a samozřejmě nechyběl stánek s drobnými dárky, které si mohla veřejnost zakoupit.

Pátý prosinec je spjat s nadílkou Mikuláše a návštěvou čertů a andělů. Nejinak tomu bylo i u nás a stejně jako předcházející roky se nám o nadílku postaralo COOP družstvo HB, kterému touto cestou děkujeme. Abychom nebyli obdarováni jenom my, potěšili jsme naším hudebním vystoupením seniory v Domě s pečovatelskou službou.

V průběhu dalšího týdne jsme se pustili do pečení perníčků a cukroví, abychom měli něco dobrého na zub na závěrečnou školní vánoční besídku. Letošní novinkou byla výroba perníkových adventních věnců, které jsme si odnesli domů, aby i naši rodiče měli radost z toho, co ve škole tvoříme.

Už několikátý rok spolupracujeme s partnerskou školou v Popradu na Slovensku, takže ani tentokrát jsme neopomněli jim zaslat přáníčka a drobné dárky, které jim jistě udělaly radost.

V posledním týdnu před Vánocemi jsme měli opět nabitý program, neboť proběhl Vánoční turnaj ve stolním tenisu pro žáky, novinkou byl zápas i pro pedagogy. A všichni jsme se nesmírně těšili na poslední školní den tohoto kalendářního roku, tj. 20. prosince, kdy proběhl projektový den s názvem „Kouzlo Vánoc“ v režii paní Mgr. Martiny Kubátové.

Nejdříve nás žáci praktické školy dvouleté seznámili s vánočními zvyky a tradicemi v sousedních státech. Dozvěděli jsme se například, že na Slovensku Vánoce probíhají obdobně jako u nás, ale místo rybí polévky mají kapustnici, místo vánočky pečou koláče. V Polsku jsou Vánoce spíše duchovní tradicí, nepodléhají komerci jako jinde díky zakořeněné křesťanské víře.  Dále už se studenti věnovali představení Vánoc v Čechách – vysvětlili původ slova Vánoce, co je to advent, atd. Následovala praktická část, kde jsme měli možnost si vyzkoušet nejrůznější zvyky – rozkrajování jablka, házení pantoflem, pouštění lodiček ze skořápek ořechů a každý si vytáhl z košíčku „štěstíčko“ (jednoslovné heslo – například zdraví, spokojenost, bohatství, štěstí, cestování, práce), v němž se dozvěděl, co ho čeká v dalším roce. Na závěr projektového dne jsme se sešli všichni žáci a pedagogové na chodbě školy a každá třída vystoupila se svým připraveným programem, ostatní měli možnost ochutnat cukroví, vánoční čaj a užívat naplno předvánoční atmosféru.

Pokud jste dočetli článek až sem, jistě souhlasíte, že jsme se u nás ve škole před Vánoci nenudili, že jsme nemysleli jen na sebe, ale i na ostatní, což by mělo být samozřejmé.